Cégünk nem tulajdonít termékeinek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására vonatkozó tulajdonságokat, és ilyen tulajdonságokra nem is utal, ugyanakkor az 1169/2011/EU rendelet 4. cikkéből fakadó kötelezettségeként az alábbi tájékoztatást adja a termék hatóanyagának egészségre gyakorolt hatásáról és annak tudományos hátteréről. Írásunkban törekszünk a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján az összefüggéseket és a tudományos eredményeket bemutatni az eziránt fogékony és érdeklődő Olvasók megfelelő tájékoztatására. Ez eladásösztönző célt nem szolgál, a termék megvásárlására nem buzdít. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták! Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
A Q10-koenzim szedésének legfőbb előnyei
A Q10-koenzim pótlását már sok tudományos vizsgálatban tesztelték, és az alábbi egészségügyi hatásait sikerült igazolni:
Szív- és érrendszer
- Fokozza a véráramlást és védi az ereket
- Segít megelőzni a szívinfarktust
- A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek a Q10-szintet is csökkentik, így a Q10 pótlásával ezek mellékhatása is mérsékelhető
Agy és idegrendszer
- Jó hatású lehet migrén, depresszió és Parkinson-kór esetén.
Egyéb jótékony hatásai
- Segít fibromyalgia, vagyis ismeretlen eredetű izomfájdalom esetén
- Javítja a sperma minőségét
A Q10-koenzimnek két formája létezik
A Q10-koenzim két típusa a redukálatlan és a redukált. A redukálatlan formának a sejtek energiatermelésében van fontos szerepe, míg a redukált formája antioxidánsként működik.
Az élelmiszerekben nagyjából egyenlő arányban fordulnak elő, azonban táplálkozás útján mégis csak a redukálatlan formához juthatunk hozzá. Ennek oka, hogy a redukált forma hőre, oxigénre és a savas kémhatásra mind nagyon érzékeny, ezért ilyen körülmények között azonnal a redukálatlan formára bomlik.
A szervezetünk is a redukálatlan formát állítja elő, ezt a munkát pedig a májunk végzi. A redukálatlan forma a szervezetünkben egy enzim segítségével redukálódik, ott, ahol arra éppen szükség van. A két forma közötti ideális egyensúly gyorsan beáll, bármelyik formához is jut a szervezetünk.
Miért nem jobb a Q10-koenzim redukált formája?
Bár a redukált (ubikinol) formát sokan próbálják a preferált formaként beállítani, aminek jobb a felszívódása vagy egyszerűen csak hasznosabb, de ezek az állítások erős csúsztatásokon alapulnak.
A mai napig nem létezik független vizsgálat, ami a redukált forma bármely előnyét képes lenne felmutatni, de még a szponzorált vizsgálatoknak sem sikerült meggyőző eredményt elérniük, legalábbis fair összehasonlításban semmiképpen. Igazságosabb vizsgálatokban, ahol a redukálatlan formát is majdnem kristálymentesen feloldották, még a felszívódásban is volt, hogy a redukálatlan forma teljesített jobban.
A redukált Q10-koenzim forma negatívumai
A legjelentősebb hátránya, hogy lényegesen, kb. 3-4x drágább a redukálatlan formánál, miközben bármely megfelelően kristálymentesen oldott Q10-készítmény a felszívódását tekintve egyenértékű vele – miután pedig lenyeltük, az emésztés során úgyis visszaalakul a redukált Q10 is redukálatlanná, tehát teljesen fölösleges.
További probléma, hogy a redukálatlan forma biztonságossága vizsgálva van, és bizonyított, hogy teljesen veszélytelen. Ezzel szemben a redukált forma biztonságosságát igazoló vizsgálatok még váratnak magukra, és bár ettől függetlenül nem valószínű, hogy bármi gond lenne vele, azért ez a tény említést érdemel.
A Q10 redukálatlan formájával sokezer vizsgálatot végeztek, míg a redukált formájával egyelőre csak néhányat.
A Q10 hatásait igazoló összes komolyan vehető vizsgálatot a redukálatlan formával végezték, közöttük a híres Q-Symbio klinikai vizsgálatot is, ahol 43%-os mortalitás-csökkenést mutattak ki szívbetegeknél, és a másik, hasonlóan széleskörű vizsgálatot 2 évvel korábbról, ahol 54%-os mortalitás-csökkenést állapítottak meg a Q10-et szedő idősek körében.
A Q10-koenzim formái a szervezetünkön belül
A vérünkben a Q10 főleg a redukált formájában kering, mivel ott antioxidánsként kell funkcionálnia, míg a sejtjeinkben/szöveteinkben már inkább a redukálatlan formában van jelen, hiszen ott az energiatermelés számít, és pont a redukálása révén alakul energia (ATP).
Összefoglalás
Tulajdonképpen mindegy, hogy melyik formát választjuk, ha azok kristálymentesen vannak oldva; lenyelve mindkettő redukálatlan formává alakul, a felszívódást követően pedig ugyanaz a vér- és szöveti/sejti arány alakul belőlük. Hacsak nincs nagyon lemerült antioxidáns-státuszunk és erős szelénhiányunk (mivel az átalakítást végző enzimnek szelénre van szüksége), inkább csak hátrány származhat a redukált forma szedéséből, bár ez is mindössze annyi, hogy jóval kevésbé gazdaságos.
A GAL Q10-koenzim összetétele
Termékünkben egy egyszerű, de mások által eddig nem alkalmazott új megoldással éltünk a felszívódási problémák kiküszöbölésére: a lehető legmagasabb koncentrációjú Q10-oldatot hoztuk létre, amely széles hőmérséklet-tartományban képes a Q10-et kristálymentes, oldott állapotban tartani.
Fenntartható (“orangután-barát”) gazdaságból származó pálmamagból nyert MCT-olajban oldottuk, hogy elégtelen epetermelés esetén se legyen akadályozott a felszívódása. A stabilitás biztosítására, és egyben a Q10 megfelelő szervezeten belüli redukálásának támogatásához egyedi antioxidáns rendszerünket is hozzáadtuk, amely többek között a görög zsálya levelének ún. szuperkritikus extrakciójából, a vöröspálma gyümölcséből és növényi olajokból nyert tokoferolokból és tokotrienolokból áll.
Fogyasztási javaslat
Lehetőleg étkezés alatt, egyszerre 5 ml-t érdemes fogyasztani, akár naponta több alkalommal. Amennyiben valaki nem fogyasztott még MCT-olajat, akkor érdemes kisebb, 1-2 ml-es dózisokkal kezdenie: az MCT-olaj nagyobb mennyiségben egyeseknél hasmenést okozhat, ilyenkor érdemes csak 1-1 teáskanálnyit fogyasztani a termékből, és szép lassan, napról napra emelni a dózist.
Források:
- https://examine.com/supplements/coenzyme-q10/
- Freye, E.Ch.K. The Whole Truth about Coenzyme Q10 You May Not Find Elsewhere. Adv Complement Alt Med. 2(2). ACAM.000531.2018. DOI: 10.31031/ACAM.2018.02.000531
- Guillermo Lopez-Lluch , Jesus del Pozo-Cruz , Ana Sanchez-Cuesta , Ana Belen Cortes-Rodrıguez , Placido Navas , Bioavailability of coenzyme Q10 supplements depends on carrier lipids and solubilization, The End-to-end Journal (2018), doi: 10.1016/j.nut.2018.05.020
- https://www.q10qh.com/ubiquinone-or-ubiquinol-does-it-really-matter
- In-house study (Dr. Sinatra): https://www.drsinatra.com/is-ubuquinol-coq10-better-than-ubiquinone-surprising-results-from-my-own-research
- https://www.medicatrix.be/download/ubiquinone_ubiquinol_biodisponibilite.pdf
- Allergénmentes
- Gluténmentes
- Tojásmentes
- Szójaallergén-mentes
- Tejtermék- és laktózmentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukormentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- RSPO minősített MCT
- OGYÉI notifikált termék
- TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat
- FSC minősített papír-alapanyag
- Karbonsemleges gyártásból származó csomagolás
- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás
Zöld: A termék rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Piros: A termék nem rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Milyen ellenjavallatai vannak a termék fogyasztásának?
A termék mindenki számára biztonsággal fogyasztható.
Üledéket látok az üveg alján. Ez azt jelenti, hogy megromlott a termék?
Az üledék képződése teljesen normális jelenség és nem befolyásolja a termék minőséget. Általában azért szokott megjelenni, mert alacsonyabb hőmérsékleten a Q10 koenzim kicsapódik az olajban. Ez könnyen orvosolható, ha kézmeleg, maximum 50-60 fokos vízbe beleállítja az üveget 5-10 percre és közben időnként mozgatja benne az olajat. A hő és a mozgatás hatására a kicsapódott Q10 szépen visszaoldódik az olajba és úgy is fog maradni míg szobahőmérsékleten tárolja. A rövid ideig tartó enyhe hőhatás és visszaoldódás folyamata egyáltalán nem károsítja a Q10 koenzimet vagy a termék hatásosságát.
Hogyan érdemes tárolni a halolajat?
Szobahőmérsékleten, napfénytől védett helyen.