Cégünk nem tulajdonít termékeinek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására vonatkozó tulajdonságokat, és ilyen tulajdonságokra nem is utal, ugyanakkor az 1169/2011/EU rendelet 4. cikkéből fakadó kötelezettségeként az alábbi tájékoztatást adja a termék hatóanyagának egészségre gyakorolt hatásáról és annak tudományos hátteréről. Írásunkban törekszünk a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján az összefüggéseket és a tudományos eredményeket bemutatni az eziránt fogékony és érdeklődő Olvasók megfelelő tájékoztatására. Ez eladásösztönző célt nem szolgál, a termék megvásárlására nem buzdít. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták! Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
A taurin pótlásának előnyei
Bár sokan a taurint károsnak gondolják, valójában egy rendkívül egészséges anyag, amiből a modern étrend általában nem tartalmaz elegendő mennyiséget.
Jelentőségét az is igazolja, hogy a megfelelő taurin-ellátottságot, illetve magát a taurin pótlását már számos kutatás találta előnyösnek több különböző probléma esetén.
Élethosszt befolyásoló tényezők
Egy 2009-es tanulmány szerint a japánok hosszú életének titka a taurin. Egy 2006-os tanulmányban, amelyben különböző ázsiai országokat vizsgáltak, azt állapították meg, hogy a magas taurinszint egyet jelentett a koszorúér megbetegedések alacsony kockázatával.
Ezt megerősítette egy 2012-es tanulmány is, ahol azt is észrevették, hogy a magasabb taurinszinttel rendelkező embereknek alacsonyabb a vérnyomása és a testtömegindexe, valamint a vérük lipidprofilja is jobb. Diabétesz, rák, vese-, szív- és májelégtelenség esetén mind megfigyelhető a szervezet alacsony taurinszintje.
Esszenciális tápanyag
Egy 2012-ben orvosi szaklapban publikált áttekintés a taurint – a korábbi vélekedésekkel ellentétben – a szervezet egyik legfontosabb, esszenciális elemének tartja, aminek az optimális szintje csak magas taurintartalmú élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők fogyasztásával tartható fent.
Már egy korábbi, 2002-es áttekintésben is kiderült, hogy a taurinhiány gyakoribb probléma, mint gondolnánk, mert nehezen mérhető és nem tárolódik. Különösen fontosnak tarják a csecsemők taurinpótlását, így a jobb bébitápszerek már tartalmazzák is.
Láthatjuk, hogy a szervezet taurin-ellátottsága erősen összefügg a civilizációs betegségek előfordulásával, ezért a magasabb taurintartalmú táplálkozás sokak számára előnyös volna.
A taurin pótlásával kapcsolatos humán klinikai vizsgálatok
Fogínybetegségek
Egy 2014-es vizsgálatban 10 előrehaladott állapotú fogágybetegséggel rendelkező személy 15 napon keresztül napi 500 mg taurint kapott. A betegség státusza már ilyen rövid idő alatt is javult, pedig 500 mg nagyon alacsony dózisnak számít.
Cukorbetegség
Egy 2010-es vizsgálatban I-es típusú cukorbetegek napi 1,5 g taurint kaptak, ami már 14 nap elteltével jelentősen javította az érrendszerük állapotát.
Fogyás
Egy 2004-es vizsgálatban naponta 3 g taurint kaptak elhízott betegek, 7 héten keresztül. Részben a kiegészítésnek köszönhetően jelentősen csökkent a testsúlyuk és javultak a vérzsírértékeik is.
Dohányzás
Egy 2003-as vizsgálatban olyan dohányosok kaptak napi 1,5 g taurint, akiknek az évek során már beszűkültek az ereik. A pótlás következtében már 5 nap után annyit javult az állapotuk, hogy ereik átmérője a nemdohányzókéval megegyező méretűvé vált.
Sportteljesítmény
A taurin növeli a sportteljesítményt, miközben véd a sérülésektől, a sport általi oxidatív hatásoktól és az izomláztól is.
Fülzúgás
Újabban állatkísérletekben is sok biztató eredményt találnak a taurin fülzúgást enyhítő képességéről, amivel kapcsolatban már humán vizsgálatokban is születtek jó eredmények.
Epe
Az epe előállításához nagy mennyiségű taurin szükséges, így akinek problémája van a zsíros ételek emésztésével, érdemes lehet pótolnia azt.
A taurin nem stimuláns
A taurint legtöbben a régen engedélyezett, magas dózisú koffeint tartalmazó energiaitalokból ismerik, így az lehet a benyomásuk, hogy ez valamilyen káros, stimuláló hatású anyag. Azonban régebben pont azért tették az energiaitalokba, hogy enyhítse a túlzott koffeintartalom miatt fellépő kellemetlen tüneteket.
Őseink taurinbevitele jóval magasabb volt
A taurin egy aminosavhoz hasonló organikus sav, amely az emberi szervezet tömegének kb. 0,1%-át teszi ki. Az ember, sok állattal ellentétben, elveszítette a taurin szintetizáló képességét, így megfelelő szintjének fenntartásához külső (élelmi) forrására szorulunk.
Taurint kizárólag állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. A tejtermékek alig, a húsok egy keveset (30-160 mg/100 g), míg az olyan tengeri herkentyűk, mint a rákok, kagylók és lábasfejűek ennek körülbelül a tízszeresét tartalmazzák (300-900 mg /100 g). Ezek a magas taurintartalmú élőlények pont azok, amelyek őseink számára a leginkább hozzáférhetőek voltak, hiszen partközelben voltak és még csak kifogni sem kellett őket, csak összegyűjteni.
A biológusok által egyre elfogadottabb ún. „Aquatic ape” elmélet szerint korábban ezek voltak a legfőbb táplálékaink, és ezek magas omega-3 DHA tartalma miatt fejlődhetett ekkorára az agyunk. Talán a taurintartalmuk is hasonlóan fontos tényező lehetett? Bárhogyan is, úgy néz ki, hogy szervezetünk magas taurintartalmú étrendre van „tervezve”.
A mai nyugati táplálkozásra nem jellemző a tengeri herkentyűk napi szintű fogyasztása, így ezekben a társadalmakban a taurinfogyasztás is alacsony (30-400 mg /nap). Míg nyugaton jellemzőek a civilizációs betegségek, addig a magas taurinfogyasztású népcsoportok körében ezek jóval ritkábban fordulnak elő. Mivel a taurin kiegészítése jelentősen csökkenti számos betegség kockázatát, enyhíti a már kialakult betegségek tüneteit, és mindezeket modern kutatások is igazolják, érdemes volna mindenkinek taurint pótolnia, aki nem fogyaszt belőle elegendő mennyiséget.
Források:
- Cordain et al. The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic. European Journal of Clinical Nutrition (2002) 56, Suppl 1, S42–S52
- Subramanian Divakaran: ’Taurine: An amino acid rich in fish meal’ VIII. Simposium Internacional Nutrición Acuícola 15-17 Novembre, Universidad Autónoma de Nuevo León
- Zhao et al., Taurine content in Chinese food and daily intake of Chinese men. Adv Exp Med Biol. 1998;442:501-5.
- Aiushin et al.: Taurine and carnosine in tissues of Pacific mollusks. Vopr Pitan. 1997;(6):6-8.
- Subramanian Divakaran: ’Taurine: An amino acid rich in fish meal’ VIII. Simposium Internacional Nutrición Acuícola 15-17 Novembre, Universidad Autónoma de Nuevo León
- Rana SK and Sanders TA. Taurine concentrations in the diet, plasma, urine and breast milk of vegans compared with omnivores. Br J Nutr.1986 Jul;56(1), 17-27.
- Laidlaw SA, Grosvenor M, Kopple JD (1990). The taurine content of common foodstuffs. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1990 Mar-Apr;14(2):183-8
- Yamori Y, Liu L, Mori M, et al. Taurine as the nutritional factor for the longevity of the Japanese revealed by a world-wide epidemiological survey. Adv Exp Med Biol. 2009;643:13-25.
- Yamori Y. Food factors for atherosclerosis prevention: Asian perspective derived from analyses of worldwide dietary biomarkers. Exp Clin Cardiol.2006 Summer;11(2):94-8.
- Murakami S. Taurine and atherosclerosis. Amino Acids.2012 Dec 8.
- Franconi F, Bennardini F, Mattana A, et al. Plasma and platelet taurine are reduced in subjects with insln-dependent diabetes mellitus: effects of taurine supplementation. Am J Clin Nutr.1995 May;61(5):1115-9.
- Birdsall TC. Therapeutic applications of taurine. Altern Med Rev. 1998 Apr;3(2):128-36.
- Stapleton PP, O’Flaherty L, Redmond HP, Bouchier-Hayes DJ. Host defense—a role for the amino acid taurine? J Parenter Enteral Nutr. 1998 Jan-Feb;22(1):42-8.
- Lourenço R, Camilo ME. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002 Nov-Dec;17(6):262-70.
- Ripps H, Shen W. Review: Taurine: A “very essential” amino acid. Mol Vis. 2012;18:2673-86. Epub Nov 12, 2012
- Lourenço R, Camilo ME. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002 Nov-Dec;17(6):262-70
- Sree et al.: Evaluation of the efficacy of taurine as an antioxidant in the management of patients with chronic periodontitis. Dent Res J (Isfahan). 2014 Mar;11(2):228-33.
- Moloney MA, Casey RG, O’Donnell DH, Fitzgerald P, Thompson C, Bouchier-Hayes DJ. Two weeks taurine supplementation reverses endothelial dysfunction in young male type 1 diabetics. Diab Vasc Dis Res. 2010 Oct;7(4):300-10.
- Fenessy et al., Taurine and vitamin C modify monocyte and endothelial dysfunction in young smokers. Circulation. 2003 Jan 28;107(3):410-5.
- Zhang M, Izumi I, Kagamimori S, et al. Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men. Amino Acids.2004 Mar;26(2):203-7.
- Balshaw TG, Bampouras TM, Barry TJ, Sparks SA. The effect of acute taurine ingestion on 3-km running performance in trained middle-distance runners. Amino Acids.2013 Feb;44(2):555-61.40. Goodman CA, H
- Dawson R, Jr., Biasetti M, Messina S, Dominy J. The cytoprotective role of taurine in exercise-induced muscle injury. Amino Acids.2002 Jun;22(4):309-24.
- Hu YH, Lin CL, Huang YW, Liu PE, Hwang DF. Dietary amino acid taurine ameliorates liver injury in chronic hepatitis patients. Amino Acids.2008 Aug;35(2):469-73.
- Liu HY, Gao WY, Wen W, Zhang YM. Taurine modulates calcium influx through L-type voltage-gated calcium channels in isolated cochlear outer hair cells in guinea pigs. Neurosci Lett. 2006 May 15;399(1-2):23-6.
- Liu HY, Chi FL, Gao WY. Taurine attenuates aminoglycoside ototoxicity by inhibiting inducible nitric oxide synthase expression in the cochlea. Neuroreport.2008 Jan 8;19(1):117-20.
- Brozoski TJ, Caspary DM, Bauer CA, Richardson BD. The effect of supplemental dietary taurine on tinnitus and auditory discrimination in an animal model. Hear Res. 2010 Dec 1;270(1-2):71-80.
- Liu HY, Chi FL, Gao WY. Taurine modulates calcium influx under normal and ototoxic conditions in isolated cochlear spiral ganglion neurons. Pharmacol Rep. 2008 Jul-Aug;60(4):508-13.
- Davies E, Donaldson I. Tinnitus, membrane stabilizers and taurine. Practitioner.1988 Oct 22;232(1456 ( Pt 2)):1139.
- Allergénmentes
- Gluténmentes
- Tojásmentes
- Szójaallergén-mentes
- Tejtermék- és laktózmentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukormentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat
- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás
Zöld: A termék rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Piros: A termék nem rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Milyen ellenjavallatai vannak a termék fogyasztásának?
A termék mindenki számára biztonsággal fogyasztható.
Keverhetem forró italba is?
Nem javasolnánk tűzforró italba tenni, inkább csak fogyasztásra kés, meleg folyadékba, mert a magas hőmérséklet károsíthatja a hatóanyagot.