Cégünk nem tulajdonít termékeinek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására vonatkozó tulajdonságokat, és ilyen tulajdonságokra nem is utal, ugyanakkor az 1169/2011/EU rendelet 4. cikkéből fakadó kötelezettségeként az alábbi tájékoztatást adja a termék hatóanyagának egészségre gyakorolt hatásáról és annak tudományos hátteréről. Írásunkban törekszünk a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján az összefüggéseket és a tudományos eredményeket bemutatni az eziránt fogékony és érdeklődő Olvasók megfelelő tájékoztatására. Ez eladásösztönző célt nem szolgál, a termék megvásárlására nem buzdít. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták! Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
Mitől különleges a GAL E-vitamin komplex?
E-komplex termékünkben az E-vitamin természetes tokoferolok keverékeként található meg, amelyek GMO-mentes növényi kivonatokból származnak. Sem szóját, sem más allergént nem tartalmaznak.
A vegyes tokoferolok keverékét egy ún. magas olajsavas napraforgóolajban oldottuk, amely egy olyan speciális napraforgómagból van hidegen sajtolva, aminek omega-6 tartalma rendkívül alacsony: a szokásos kb. 25%-kal szemben mindössze 1-2%-os. Ebből adódóan a termékünk nem csak a tokoferolok arányát segít helyreállítani, de az omega-3/omega-6 arányunknak sem árt.
Az E-vitamin komplex fogyasztásának legfőbb előnyei
- Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát
- Javítja a véráramlást
- Csökkenti az étkezés után megemelkedett vércukorszint erekre gyakorolt káros hatásait
- Javítja a máj funkcióit, májproblémák esetén jótékony hatású
- Fokozza az immunitást, elsősorban az idősebbeknél
- Mérsékeli a légúti allergiát
- Erős antioxidáns
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Védi a DNS-t a sugárzásokkal szemben, beleértve a röntgensugárzást is
- Csökkenti a felső légúti fertőzések előfordulását
Az E-vitamin termékeknek jelentős része hiányos
E-vitaminként sokáig minden gyártó csak alfa-tokoferolt használt és ez a mai napig gyakran előfordul. Hogy ez miért probléma? Az E-vitaminnak sok formája ismert, alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferolok és tokotrienolok, illetve újabban a kivi héjában is azonosítottak egy újabb tokoferolt. A természetes ételekben az alfa-tokoferol mellett az egyéb formái is megtalálhatóak.
Mivel az alfa-tokoferol rendelkezik az E-vitamin hatásaival, így kizárólag ezt lehet E-vitaminként jelölni egy terméken (illetve ez egy kicsit bonyolultabb, de lényegét tekintve így van). A többi tokoferol és tokotreinol ún. xenobiotikum, mint ahogyan a polifenolok is. Élettanilag tehát nem vitaminok, csupán szerkezetükben tartoznak az E-vitamin családjába, természetes arányuk fenntartása mégis elengedhetetlen az egészségünk szempontjából.
A legtöbb gyártó csak alfa-tokoferolt használ E-vitaminként, mivel anyagilag sokkal jobban megéri, és a szabályozás is ebbe az irányba tereli őket. A természetben azonban alfa-tokoferol sohasem fordul elő önmagában, mindig csak egyéb tokoferolokkal együtt. Ebből már sejteni lehetett, hogy az E-vitamin szedése a többi tokoferol nélkül nem természetes, és akár problémákat is okozhat.
Tényleg káros az E-vitamin pótlása?
2000-ben az ún. SELECT kutatásból az derült ki, hogy az E-vitamin pótlása (az alfa-tokoferolé egyéb tokoferolok nélkül) jelentősen fokozza a prosztatarák kockázatát. Azonban egyéb hasonló vizsgálatokban, mint amilyen az ATBC, jelentősen csökkentette ennek a veszélyét. A különbséget az jelenthette, hogy a SELECT-ben természetellenesen nagy dózist alkalmaztak, ami antioxidánsok esetén már problémás lehet, ráadásul csak szintetikus alfa-tokoferolt, ami így a tokoferolok arányát is negatív irányba befolyásolta. Ezekben a kutatásokban a különböző vitaminok és antioxidánsok nem természetes formáit és nem természetes arányait használták.
Miért fontos, hogy kevert tokoferolokat fogyasszunk?
Az E-vitaminnal kapcsolatos félreértéseket az okozhatja, hogy ha alfa-tokoferolt szedünk a többi tokoferol nélkül, különösen akkor, ha nagyobb dózisban, akkor a szöveteinkben megváltozik a tokoferolok természetes aránya: megnő az alfa a többihez képest. Ez fordítva is igaz, ha olyan kevert tokoferolokat tartalmazó terméket fogyasztunk, amiben jelentősen több a gamma: ilyen esetben az alfa szintje csökken, ami szintén negatív hatású.
Egy vizsgálatban, ahol az alfa- és gamma-tokoferolok különböző arányú pótlását hasonlították össze, az 1:1-hez közeli arányú pótlásuk tartotta meg a leginkább kedvező szöveti arányt, és egyben ez volt a leghatékonyabb a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentésében.
A tokoferolok aránya a GAL E-vitamin komplexben
Az eddigi vizsgálatok eredményeit, valamint az életszerűséget és a természetességet figyelembe véve az tűnik ideálisnak, ha egy termék 50 nemzetközi egység (körülbelül 30 mg) természetes d-alfa-tokoferolt tartalmaz, mivel ez biztosan fedezi bárki E-vitamin-szükségletét. Mellé érdemes kb. ugyanennyi gamma-tokoferol-tartalmú tokoferol-keveréket is pótolni, úgy, hogy milligrammban kifejezve a gamma-tokoferol mennyisége ne lépje túl az alfa-tokoferolét, de elérje annak tizedét.
Tehát a tokoferolok 10-40%-a származzon gamma-tokoferolból és legalább 50-60%-a alfa-tokoferolból. A multivitaminjainkban és E-vitamin komplex készítményünkben a tokoferolok 50-60%-a származik alfa-tokoferolból, 40-50%-uk egyéb tokoferolból, míg a gamma-tokoferol-tartalmuk 20-35% közötti.
Források:
- Azzi A. (2019). Tocopherols, tocotrienols and tocomonoenols: Many similar molecules but only one vitamin E. Redox biology, 26, 101259. https://doi.org/10.1016/j.redox.2019.101259
- Szewczyk, K., Chojnacka, A., & Górnicka, M. (2021). Tocopherols and Tocotrienols-Bioactive Dietary Compounds; What Is Certain, What Is Doubt?. International journal of molecular sciences, 22(12), 6222. https://doi.org/10.3390/ijms22126222
- Yang, Chung S et al. “Vitamin E and cancer prevention: Studies with different forms of tocopherols and tocotrienols.” Molecular carcinogenesisvol. 59,4 (2020): 365-389. doi:10.1002/mc.23160
- Cook-Mills, Joan M et al. “Two faces of vitamin E in the lung.” American journal of respiratory and critical care medicinevol. 188,3 (2013): 279-84. doi:10.1164/rccm.201303-0503ED
- Burbank AJ, Hernandez ML, Robinette C, Wang T, Zhou H, Alexis N, Bennett WD, Peden DB. Short course gamma tocopherol did not mitigate effects of ozone on airway inflammation in asthmatics. Inhal Toxicol. 2020 Jun;32(7):279-281. doi: 10.1080/08958378.2020.1800147. Epub 2020 Jul 30. PMID: 32727225; PMCID: PMC8015650.
- Vitamin E in Neuroprotection Study (VENUS) Investigators, Hor CP, Fung WY, Ang HA, Lim SC, Kam LY, Sim SW, Lim LH, Choon WY, Wong JW, Ch’ng ASH, Beh KKM, Wee HC, Ong LM, Khan NAK, Sulaiman SAS, Shuaib IL, Bakar A, Yusof Y, Yusof YM, Abu Bakar F, Tang WS, Teh HL, Wahid NA, Saaidin S, Idris N, Yoon CK, Ong HN, Ganapathy JT, Loo CE, Samy MM, Zainal H, Dharan SCS, Ooi BY, Teoh PY, Tye YL, Yeoh CA, Low DW, Looi I, Yuen KH. Efficacy of Oral Mixed Tocotrienols in Diabetic Peripheral Neuropathy: A Randomized Clinical Trial. JAMA Neurol. 2018 Apr 1;75(4):444-452. doi: 10.1001/jamaneurol.2017.4609. PMID: 29379943; PMCID: PMC5885181.
- Che HL, Kanthimathi MS, Loganathan R, Yuen KH, Tan AT, Selvaduray KR, Nesaretnam K, Teng KT. Acute effects of a single dose of tocotrienols on insulinemic and inflammatory responses in metabolic syndrome subjects after a high-fat challenge. Eur J Clin Nutr. 2017 Jan;71(1):107-114. doi: 10.1038/ejcn.2016.200. Epub 2016 Oct 19. PMID: 27759074.
- Shen CL, Wang S, Yang S, Tomison MD, Abbasi M, Hao L, Scott S, Khan MS, Romero AW, Felton CK, Mo H. A 12-week evaluation of annatto tocotrienol supplementation for postmenopausal women: safety, quality of life, body composition, physical activity, and nutrient intake. BMC Complement Altern Med. 2018 Jun 28;18(1):198. doi: 10.1186/s12906-018-2263-0. PMID: 29954374; PMCID: PMC6022510.
- Mustad VA, Smith CA, Ruey PP, Edens NK, DeMichele SJ. Supplementation with 3 compositionally different tocotrienol supplements does not improve cardiovascular disease risk factors in men and women with hypercholesterolemia. Am J Clin Nutr. 2002 Dec;76(6):1237-43. doi: 10.1093/ajcn/76.6.1237. PMID: 12450888.
- Himmelfarb J, Ikizler TA, Ellis C, Wu P, Shintani A, Dalal S, Kaplan M, Chonchol M, Hakim RM. Provision of antioxidant therapy in hemodialysis (PATH): a randomized clinical trial. J Am Soc Nephrol. 2014 Mar;25(3):623-33. doi: 10.1681/ASN.2013050545. Epub 2013 Dec 26. PMID: 24371300; PMCID: PMC3935590.
- Leonhardt M, Gebert S, Wenk C. Vitamin E content of different animal products: influence of animal nutrition. Z Ernahrungswiss. 1997 Mar;36(1):23-7. doi: 10.1007/BF01618896. PMID: 9095536.
- Knecht K, Sandfuchs K, Kulling SE, Bunzel D. Tocopherol and tocotrienol analysis in raw and cooked vegetables: a validated method with emphasis on sample preparation. Food Chem. 2015 Feb 15;169:20-7. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.07.099. Epub 2014 Jul 30. PMID: 25236193.
- Zhang, W. Shen, X. Wei, F. Zhang, C. Shen, B. Wu, Z. Zhao, H. Liu and X. Deng, Anal. Methods, 2016, DOI: 10.1039/C6AY01745B
- Shahidi F, de Camargo AC. Tocopherols and Tocotrienols in Common and Emerging Dietary Sources: Occurrence, Applications, and Health Benefits. Int J Mol Sci. 2016 Oct 20;17(10):1745. doi: 10.3390/ijms17101745. PMID: 27775605; PMCID: PMC5085773.
- Blumberg J, Block G. The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study in Finland. Nutr Rev. 1994 Jul;52(7):242-5. doi: 10.1111/j.1753-4887.1994.tb01430.x. PMID: 8090376.
- Klein EA, Thompson IM Jr, Tangen CM, Crowley JJ, Lucia MS, Goodman PJ, Minasian LM, Ford LG, Parnes HL, Gaziano JM, Karp DD, Lieber MM, Walther PJ, Klotz L, Parsons JK, Chin JL, Darke AK, Lippman SM, Goodman GE, Meyskens FL Jr, Baker LH. Vitamin E and the risk of prostate cancer: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2011 Oct 12;306(14):1549-56. doi: 10.1001/jama.2011.1437. PMID: 21990298; PMCID: PMC4169010.
- Sotler R, Poljšak B, Dahmane R, et al. PROOXIDANT ACTIVITIES OF ANTIOXIDANTS AND THEIR IMPACT ON HEALTH. Acta Clin Croat. 2019;58(4):726-736. doi:10.20471/acc.2019.58.04.20
- Huang HY, Appel LJ. Supplementation of diets with alpha-tocopherol reduces serum concentrations of gamma- and delta-tocopherol in humans. J Nutr. 2003 Oct;133(10):3137-40. doi: 10.1093/jn/133.10.3137. PMID: 14519797.
- Wu JH, Ward NC, Indrawan AP, Almeida CA, Hodgson JM, Proudfoot JM, Puddey IB, Croft KD. Effects of alpha-tocopherol and mixed tocopherol supplementation on markers of oxidative stress and inflammation in type 2 diabetes. Clin Chem. 2007 Mar;53(3):511-9. doi: 10.1373/clinchem.2006.076992. Epub 2007 Feb 1. PMID: 17272491.
- Devaraj S, Leonard S, Traber MG, Jialal I. Gamma-tocopherol supplementation alone and in combination with alpha-tocopherol alters biomarkers of oxidative stress and inflammation in subjects with metabolic syndrome. Free Radic Biol Med. 2008 Mar 15;44(6):1203-8. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2007.12.018. Epub 2007 Dec 23. PMID: 18191645; PMCID: PMC2676174.
- Miller ER 3rd, Pastor-Barriuso R, Dalal D, Riemersma RA, Appel LJ, Guallar E. Meta-analysis: high-dosage vitamin E supplementation may increase all-cause mortality. Ann Intern Med. 2005 Jan 4;142(1):37-46. doi: 10.7326/0003-4819-142-1-200501040-00110. Epub 2004 Nov 10. PMID: 15537682.
- Losonczy KG, Harris TB, Havlik RJ. Vitamin E and vitamin C supplement use and risk of all-cause and coronary heart disease mortality in older persons: the Established Populations for Epidemiologic Studies of the Elderly. Am J Clin Nutr. 1996 Aug;64(2):190-6. doi: 10.1093/ajcn/64.2.190. PMID: 8694019.
- Huang J, Weinstein SJ, Yu K, Männistö S, Albanes D. Relationship Between Serum Alpha-Tocopherol and Overall and Cause-Specific Mortality. Circ Res. 2019 Jun 21;125(1):29-40. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.119.314944. Epub 2019 May 6. PMID: 31219752; PMCID: PMC8555690.
- Yang CS, Suh N, Kong AN. Does vitamin E prevent or promote cancer? Cancer Prev Res (Phila). 2012 May;5(5):701-5. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-12-0045. Epub 2012 Apr 3. PMID: 22490437; PMCID: PMC3502042.
- Abner EL, Schmitt FA, Mendiondo MS, Marcum JL, Kryscio RJ. Vitamin E and all-cause mortality: a meta-analysis. Curr Aging Sci. 2011;4(2):158-170. doi:10.2174/1874609811104020158
- Rimm EB, Stampfer MJ, Ascherio A, Giovannucci E, Colditz GA, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men. N Engl J Med. 1993 May 20;328(20):1450-6. doi: 10.1056/NEJM199305203282004. PMID: 8479464.
- Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, Colditz GA, Rosner B, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. N Engl J Med. 1993 May 20;328(20):1444-9. doi: 10.1056/NEJM199305203282003. PMID: 8479463.
- Lippman SM, Klein EA, Goodman PJ, Lucia MS, Thompson IM, Ford LG, Parnes HL, Minasian LM, Gaziano JM, Hartline JA, Parsons JK, Bearden JD 3rd, Crawford ED, Goodman GE, Claudio J, Winquist E, Cook ED, Karp DD, Walther P, Lieber MM, Kristal AR, Darke AK, Arnold KB, Ganz PA, Santella RM, Albanes D, Taylor PR, Probstfield JL, Jagpal TJ, Crowley JJ, Meyskens FL Jr, Baker LH, Coltman CA Jr. Effect of selenium and vitamin E on risk of prostate cancer and other cancers: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2009 Jan 7;301(1):39-51. doi: 10.1001/jama.2008.864. Epub 2008 Dec 9. PMID: 19066370; PMCID: PMC3682779.
- Heinonen OP, Albanes D, Virtamo J, Taylor PR, Huttunen JK, Hartman AM, Haapakoski J, Malila N, Rautalahti M, Ripatti S, Mäenpää H, Teerenhovi L, Koss L, Virolainen M, Edwards BK. Prostate cancer and supplementation with alpha-tocopherol and beta-carotene: incidence and mortality in a controlled trial. J Natl Cancer Inst. 1998 Mar 18;90(6):440-6. doi: 10.1093/jnci/90.6.440. PMID: 9521168.
- Heinonen OP, Albanes D, Virtamo J, Taylor PR, Huttunen JK, Hartman AM, Haapakoski J, Malila N, Rautalahti M, Ripatti S, Mäenpää H, Teerenhovi L, Koss L, Virolainen M, Edwards BK. Prostate cancer and supplementation with alpha-tocopherol and beta-carotene: incidence and mortality in a controlled trial. J Natl Cancer Inst. 1998 Mar 18;90(6):440-6. doi: 10.1093/jnci/90.6.440. PMID: 9521168.
- Huang J, Weinstein SJ, Yu K, Männistö S, Albanes D. Relationship Between Serum Alpha-Tocopherol and Overall and Cause-Specific Mortality. Circ Res. 2019 Jun 21;125(1):29-40. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.119.314944. Epub 2019 May 6. PMID: 31219752; PMCID: PMC8555690.
- Chai W, Maskarinec G, Franke AA, Monroe KR, Park SY, Kolonel LN, Wilkens LR, Le Marchand L, Cooney RV. Association of serum γ-tocopherol levels with mortality: the Multiethnic Cohort Study. Eur J Clin Nutr. 2020 Jan;74(1):87-96. doi: 10.1038/s41430-019-0460-7. Epub 2019 Jun 26. PMID: 31243335; PMCID: PMC6930982.
- Kumar R, Ferrie RP, Balmert LC, Kienzl M, Rifas-Shiman SL, Gold DR, Sordillo JE, Kleinman K, Camargo CA Jr, Litonjua AA, Oken E, Cook-Mills JM. Associations of α- and γ-tocopherol during early life with lung function in childhood. J Allergy Clin Immunol. 2020 Dec;146(6):1349-1357.e3. doi: 10.1016/j.jaci.2020.04.019. Epub 2020 Apr 25. PMID: 32344059; PMCID: PMC7606217.
- Joanne M. Jordan, Anneclaire J. De Roos, Jordan B. Renner, Gheorghe Luta, Amy Cohen, Neal Craft, Charles G. Helmick, Marc C. Hochberg, Lenore Arab, A Case-Control Study of Serum Tocopherol Levels and the Alpha- to Gamma-Tocopherol Ratio in Radiographic Knee Osteoarthritis: The Johnston County Osteoarthritis Project, American Journal of Epidemiology, Volume 159, Issue 10, 15 May 2004, Pages 968–977, https://doi.org/10.1093/aje/kwh133
- Your MUFA + PUFA Intakes Determine Your True Vitamin E Requirements – N-3s are the Worst Offenders + Even MUFAs Need Buffering | Tool to Calculate Your Individual Needs
- Allergénmentes
- Gluténmentes
- Tojásmentes
- Szójaallergén-mentes
- Tejtermék- és laktózmentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukormentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- OGYÉI notifikált termék
- TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat
- FSC minősített papír-alapanyag
- Karbonsemleges gyártásból származó csomagolás
- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás
Zöld: A termék rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Piros: A termék nem rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Milyen ellenjavallatai vannak a termék fogyasztásának?
A termék mindenki számára biztonsággal fogyasztható.
Hogyan javasolt bevenni a cseppeket?
Célszerű egy kiskanálba csepegtetni és úgy bevenni, de ha tükör előtt a nyelve alá cseppenti az is jó megoldás, csak arra fontos ügyelnie, hogy lehetőleg ne érjen a pipetta a nyelvéhez, mert akkor baktériumok juthatnak az üvegbe és megromlik a termék.
Nem ajánljuk az olajos cseppek folyadékba keverését sem (A-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, K-komplex), mert feltapad a pohár falára, s így a nagy része kárba vész.
Röviden és érthetően az E-vitaminról
Az E-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Főleg idősebb személyeknél fokozza a szervezet védekezőképességét, de fiatalok esetében is megfigyelték, hogy rendszeres pótlása csökkenti bizonyos fertőzések kockázatát.
Tovább...
Az E-vitamin hasznos, de csak a megfelelő formában
Miután felfedezték, hogy az E-vitamin antioxidánsként működik, arra is rájöttek, hogy több krónikus betegséget segíthet megelőzni. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a magasabb E-vitamin-bevitel jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Tovább...
E-vitamin különböző formáiról általánosságban
Az E-vitamin egyike azon zsírban oldódó vitaminoknak, amire szüksége van a szervezetünknek a megfelelő működéshez. Közel 100 évvel ezelőtti felfedezésekor megfigyelték, hogy javítja az állatok termékenységét: innen ered az E-vitamin másik neve, a tokoferol, ami görögül születést és terhességet jelent. Később felfedezték, hogy az E-vitamin zsírban oldódó antioxidánsként funkcionál, így megvédi a sérülékeny zsírsavakat az oxidációtól, vagy más néven az avasodástól.
Tovább...